Консультації
дотримуємося регламенту
перевірки НАССР
Готуємося до аудиту системи НАССР: як облаштувати харчоблок
Розпочинаємо цикл статей, які підготують вас до візиту фахівців Держпродспоживслужби. Виявите недоліки раніше за інспектора й усунете їх. А під час перевірки почуватиметеся впевненими, що все зробили правильно. Перша стаття циклу — про облаштування харчоблоку. Опановуйте всі статті циклу та виконуйте завдання після кожної, відтак щокварталу проходьте проміжний мінікурс, а наприкінці року — підсумковий за всіма аспектами
консультуємося в експертів
система НАССР
Чекайте на штраф, якщо досі не впровадили НАССР
ТЕТЯНА СОМОВА,головний спеціаліст сектору організації санітарно-епідеміологічних розслідувань Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та розслідування епідеміологічних спалахів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
Упровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках (далі — система НАССР1) регулюють закони України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР та «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»2 від 18.05.2017 № 2042-VIII (далі — Закон № 771, Закон № 2042). Закон № 771 встановлює вимоги до впровадження систем управління безпечністю продуктів харчування за принципами системи НАССР. І великі, і малі потужності зобов’язані їх дотримуватися (ст. 20, 21 Закону № 771). Закон № 2042 регламентує контроль за впровадженням системи НАССР (ст. 3 Закону № 2042).
організовуємо харчування
приймання та зберігання продуктів
Приймаємо та зберігаємо продукти харчування за системою НАССР
Перевірте, чи дотримуються комірник і працівники харчоблоку вимог до приймання та зберігання продуктів харчування
Так, приймати й зберігати продукти харчування — це обов’язок комірника. Зокрема, контролювати умови доставки продуктів харчування та продовольчої сировини, відповідати за їхню якість, асортимент та додержання вимог санітарного законодавства під час зберігання, здійснювати їх облік у Книзі складського обліку.
Проте не забувайте, що медична сестра має контролювати роботу комірника — зазначати в Бракеражному журналі харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів про безпечність продуктів харчування та їхню якість за термінами реалізації і умовами зберігання.