postheadericon Консультації

дотримуємося регламенту

перевірки НАССР

Готуємося до аудиту сис­теми НАССР: як облаштувати харчоблок

Розпочинаємо цикл статей, які підготують вас до візиту фахівців Держпродспоживслужби. Виявите недоліки раніше за інспектора й усунете їх. А під час перевірки почуватиметеся впевненими, що все зробили правильно. Перша стаття циклу — про облаштування харчоблоку. Опановуйте всі статті циклу та виконуйте завдання після кожної, відтак щокварталу проходьте проміжний мінікурс, а наприкінці року — підсумковий за всіма аспектами

консультуємося в експертів

система НАССР

Чекайте на штраф, якщо досі не впровадили НАССР

ТЕТЯНА СОМОВА,головний спеціаліст сектору організації санітарно-епідеміологічних розслідувань Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та розслідування епідеміологічних спалахів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Упровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках (далі — система НАССР1) регулюють закони України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР та «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»2 від 18.05.2017 № 2042-VIII (далі — Закон № 771, Закон № 2042). Закон № 771 встановлює вимоги до впровадження систем управління безпечністю продуктів харчування за принципами системи НАССР. І великі, і малі потужності зобов’язані їх дотримуватися (ст. 2021 Закону № 771). Закон № 2042 регламентує контроль за впровадженням системи НАССР (ст. 3 Закону № 2042).

організовуємо харчування

приймання та зберігання продуктів

Приймаємо та зберігаємо продукти харчування за системою НАССР

Перевірте, чи дотримуються комірник і працівники харчоблоку вимог до приймання та зберігання продуктів харчування

Так, приймати й зберігати продукти харчування — це обов’язок комірника. Зокрема, контролювати умови доставки продуктів харчування та продовольчої сировини, відповідати за їхню якість, асортимент та додержання вимог санітарного законодавства під час зберігання, здійснювати їх облік у Книзі складського обліку.

Проте не забувайте, що медична сестра має контролювати роботу комірника — зазначати в Бракеражному журналі харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів про безпечність продуктів харчування та їхню якість за термінами реалізації і умовами зберігання.

Ми знаходимось:

Адреса: вул. Сержанта Смірнова, 4, м. Черкаси, 18021

Телефон: 72-70-43

Е-mail: dnz91@i.ua

Адреса сайту: dnz91.ck.ua

Жовтень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031