Коронавірус (COVID-19)
Рекомендації МОН щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції
- відмовитись від проведення та участі у масових заходах в приміщеннях та на території закладів освіти, зокрема пробного зовнішнього незалежного оцінювання, олімпіад, змагань, конкурсів, виставок тощо;
- не направляти здобувачів освіти та співробітників закладів до країн з високим ступенем ризику зараження;
- інформувати здобувачів освіти та співробітників закладів щодо того, як запобігти поширенню хвороби, її хвороби та дій у випадку захворювання (https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov);
- розробити заходи щодо проведення занять за допомогою дистанційних технологій та щодо відпрацювання занять відповідно до навчальних планів після нормалізації епідемічної ситуації;
- розробити заходи щодо часткового переведення працівників на дистанційну роботу;
- забезпечити профілактичні заходи, які попередять масове розповсюдження гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, і гострих респіраторних інфекцій (https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov);
- виділити у гуртожитках закладів профтеху, фахової передвищої, вищої, післядипломної освіти місця для ізоляції здобувачів освіти з ознаками гострих респіраторних захворювань;
- виконувати рішення тимчасових обласних протиепідемічних комісій;
- обмежити проведення запланованих нарад, перевірок, експертиз до нормалізації епідемічної ситуації.
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАННЯ НА COVID-19
- проводити наскрізне провітрювання приміщень та проведення вологих прибирань із використанням дезінфекційних засобів у приміщеннях;
- не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;
- виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб з ознаками гострого респіраторного захворювання (в разі виявлення такої особи, вжити заходів для ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я);
- обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;
- забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил
особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо); - проводити регулярну обробку рук спиртовмісним засобом та/або мити їх з милом;
- забезпечити медичні пункти необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо);
- дотримуватися правил респіраторної гігієни (при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом);
- користуватися одноразовими масками при необхідності, проводити їх заміну, як тільки вони стануть вологими чи забрудняться.
КОРОНАВІРУС:
СИМПТОМИ І ПРОФІЛАКТИКА
Китайський коронавірус – нова небезпечна хвороба, епідемія якої загрожує світу. Які причини, ознаки та симптоми коронавірусу, як розпізнати це захворювання і як можна захистити себе, щоб не заразитись. Дізнайтесь про це у нашій статті.
Коронавірус 2019-2020 року, або китайський коронавірус – це новий вид вірусу, що вперше був зафіксований серед людей у Китаї в місті Ухань наприкінці 2019 року та став сьогодні причиною масштабного спалаху респіраторних захворювань із важкими ускладненнями і високою смертністю. Вірус належить до родини коронавірусів і ще недостатньо вивчений.
Що таке коронавірус та коронавірусна інфекція?
Коронавірус – це родина вірусів, що станом на січень 2020 року налічує 39 видів. Коронавірус містить позитивну одноланцюгову РНК, а оболонка вірусу під мікроскопом має вигляд корони – звідси й назва родини. Коронавірус викливає коронавірусну інфекцію.
Коронавірусні інфекції проявляються як звичайна гостра респіраторна інфекція (ГРВІ), так і діареєю (проносом) та утрудненим диханням (дихальна недостатність), що характерні для так званого «близькосхідного респіраторного синдрому (MERS-CoV)», а також можуть бути причиною важкої пневмонії (запаплення легенів) при тяжкому гострому респіраторному синдромі SARS-CoV.
Як передається коронавірус?
Відомо, що коронавіруси присутні в ареалі тварин, деякі з них мутували і стали заразними для людини. Відповідно, коронавірусна інфекція є зооантропонозом, тобто можливе зараження від тварини та від людини.
Отже, імовірна передача коронавірусу від тварини до людини та поміж людьми:
- при контакті з хворим на коронавірусну інфекцію – через краплі його слини;
- при безпосередньому контакті із зараженими тваринами – через немиті руки;
- при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених м’ясних і рибних продуктів, яєць – якщо ці тварини чи птахи були уражені коронавірусом.
Оскільки новий китайський коронавірус ще перебуває у процесі дослідження, ученими достеменно ще не виділено всіх тварин групи ризику. Проте вже зрозуміло, що значно більшу епідеміологічну небезпеку становить поширення вірусу саме від людини до людини – через респіраторний механізм передачі.
ОЗНАКИ ТА СИМПТОМИ КОРОНАВІРУСУ
КОРОНАВІРУСНІ ІНФЕКЦІЇ МОЖУТЬ МАТИ КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ РІЗНОГО ПЕРЕБІГУ ТА РІЗНОГО СТУПЕНЯ ВАЖКОСТІ.
Прояви звичайної гострої респіраторної інфекції (ГРВІ):
- гарячка;
- головний біль;
- кашель;
- закладеність носа;
- біль у горлі;
- порушення дихання.
Прояви, визначені як Близькосхідний респіраторний синдром (MERS-CoV):
- гарячка;
- кашель;
- діарея;
- порушення дихання;
- можлива смертність (у третини хворих, особливо на тлі супутніх хвороб).
Прояви, визначені як Тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV):
- грипоподібні прояви, гарячка понад 38 °C;
- біль у м’язах;
- слабкість, сонливість;
- головний біль;
- біль у горлі;
- проблеми з диханням, розвиток дихальної недостатності;
- розвиток вірусної пневмонії, що швидко переходить у бактеріальну;
- висока ймовірність смерті.
Як уже повідомляє ВООЗ, інкубаційний період, тобто період від зараження китайським коронавірусом до появи перших ознак хвороби, триває від 2 до 10 днів, хворі в інкубаційний період є потенційно заразні. Цей коронавірус найчастіше спричиняє стрімкий розвиток пневмонії (запалення легенів), що має важкий перебіг і може спричинити смерть.
КОЛИ ЙТИ (ЗВЕРТАТИСЯ) ДО ЛІКАРЯ?
- висока температура, понад 38 °C;
- сильний головний біль, ознаки інтоксикації, сонливість;
- блювання;
- важка діарея (пронос), ознаки зневоднення (слабкість, запаморочення);
- проблеми з диханням, задишка;
- кашель, що важко стримати;
- вологий кашель із виділеннями зеленого кольору, можливі прожилки крові
- загострення супутніх хвороб, наприклад, поява ознак порушення роботи серця (сильна задишка), нирок (зміна кількості, кольору, прозорості сечі).
ПРАВИЛЬНЕ ЛІКУВАННЯ КОРОНАВІРУСУ
Ліки від коронавірусу є симптоматичними, тобто вони не діють на сам вірус, лише допомагають організмові подолати прояви хвороби, і в такий спосіб організм, його імунна система, може виявитися здатною впоратися з хворобою. Лікують коронавірусну інфекцію, як і решта гострих респіраторних вірусних інфекцій, особливу увагу приділяють запобіганню розвитку гострої вірусної пневмонії.
ПРОФІЛАКТИКА КОРОНАВІРУСУ.
ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ХВОРОБИ
Існуючі вакцини не є ефективні для профілактики нового виду коронавірусу. Вчені тільки-но розпочали роботу в цьому напрямку.
Проте захистити себе від хвороби, спричиненої коронавірусом, можна, дотримуючись таких рекомендацій:
- утриматися від поїздок до Китаю на момент спалаху інфекції;
- уникати контакту з будь-яким хворим на ГРВІ (карантинні заходи);
- регулярно мити руки з милом – ретельно, до 1 хвилини, особливо після контакту з будь-яким хворим на ГРВІ;
- при контакті з будь-яким хворим на ГРВІ уникати потрапляння капель слини хворого на слизові оболонки та інші поверхні тіла;
- не торкатися немитими руками очей, носа, рота – вірус може проникати через слизові оболонки;
- користуватися деззасобами; провітрювати і здійснювати вологе прибирання приміщень, де перебував хворий;
- правильно використовувати медичні маски (хворі та близьке оточення, що контактує з ними, медперсонал) – доцільно у приміщенні, міняти через кожні 30 хвилин;
- хворому з будь-якими ознаками ГРВІ обов’язково користуватися одноразовими хустинками, прикривати рот і ніс при кашлі, чханні;
- не вживати погано термічно оброблені м’ясні, рибні продукти, яйця; правильно приготовані страви з м‘яса та яєць можна безпечно вживати.
Рекомендації ВООЗ для громадськості та професійної спільноти
Сторінка Міністерства охорони здоров’я Україна
Сторінка Центру громадського здоров’я України