postheadericon НОВЕ МЕНЮ – ВИМОГА ЧАСУ

МОЗ затвердило сезонне меню для дітей у садочках

Міністерство охорони здоров’я затвердило сезонне меню для дітей віком від 1 до 6 (7) років для харчування у закладах освіти.

«Міністерство охорони здоров’я України затвердило Примірне чотиритижневе сезонне меню, рекомендоване для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років у закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період. Відповідний наказ опубліковано на сайті Міністерства. Також тут міститься технологічна документація (технологічні картки) на страви та вироби, що увійшли до затвердженого меню», – йдеться в повідомленні.

У техкартках наведені всі необхідні розрахунки (маса брутто/нетто, енергетична цінність продуктів/страв тощо), процеси приготування та температурні режими.

Меню можна використовувати як у повному обсязі, так і частково, опрацювавши його з огляду на смакові уподобання та технологічні можливості закладів. Проте варто пам’ятати, що в разі внесення таких змін, меню потрібно буде погодити в територіальному підрозділі Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Затверджений перелік страв також може бути використаний як база для чотиритижневого меню в інші пори року з урахуванням сезонних продуктів.

Нова якість харчування: освітяни презентували нове потижневе меню для дитсадків Черкас

Сьогодні відбулося публічне обговорення нового чотиритижневого меню для дошкільних навчальних закладів, яке розробляли згідно нових норм та порядку організації харчування у дошкільних навчальних закладах Черкас. Про це передає з місця події журналістка “Вичерпно”.

24 березня Кабінет Міністрів затвердив норми та порядок організації харчування у закладах освіти. Оновлені норми будуть діяти вже з першого вересня 2021 року. У Департаменті освіти Черкаської міської ради виступили з ініціативою створити робочу групу, яка візьметься за розробку нового перспективного меню у дитячих садках та школах міста.

– Півтора місяці ми працюємо над розробкою нового меню і ми зараз на завершальній стадії. Тому сьогодні готові презентувати меню. Воно має бути нове, компромісне, сучасне, оскільки дуже важливо, чим харчуються діти у садочках, – розповіла про переваги нового меню для дітей заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубіна.

Основні зміни в харчуванні дітей у черкаських ДНЗ, про які ми писали раніше:

– по-перше, передбачено харчування для дітей, у яких непереносимість лактози та яким необхідна безглютенова дієта;
– по-друге, буде заборонено підсолоджування напоїв та страв, зменшать кількість солі в раціоні;
– по-третє, у переліку м’ясних продуктів не буде сосисок, печінки ялової та язика ялового.

Окрім того, у меню дітей до трьох років будуть заборонені солоні овочі: огірки, томати та квашена капуста.

Щодо нового асортименту продуктів, то це — яловичина, свинина, курятина, риба, кисломолочні продукти, молоко, соки, фрукти, велика кількість овочів, які передбачені до сніданку, обіду та вечері.

– Нові норми пропонують подавати картоплю запеченою, одна страва з картоплі на 4-5 страв зі злаково-бобових. Норму картоплі зменшили майже вдвічі, – розповіла Надія Євчак, головний спеціаліст Управління освіти сектору дошкільної освіти.

Анна Собко, членкиня Асоціації кулінарів України презентувала нове чотиритижневе меню для закладів дошкільної освіти та розповіла, що були змінені норми фізіологічних потреб, а саме: норми по білках, жирах, вуглеводах, зменшилася калорійність, збільшилася кількість вітамінів, меню стало якісніше. По-друге, рекомендовано норми основних груп продуктів харчування на тиждень. По-третє,є рекомендації щодо орієнтовного об‘єму порції, режиму харчування, організації дієтичного харчування.

Пшеничне борошно повністю зняте з переліку продуктів для харчування, макаронні вироби тепер з вищим вмістом клітковини, також збільшилася кількість круп, масло має бути не менше 72%, мед та сало теж прибрали, фрукти сушені залишилися, збільшилася кількість соків, двічі на тиждень по 80 грам будуть давати фрукти.

Також тепер діти мають споживати двічі на тиждень кисломолочні продукти, а замість звичайного молока можна буде давати  дітям рослинне молоко (кокосове, вівсяне, соєве). У меню не буде сосисок, а буде телятина, яловичина. Також зменшилася норма какао.

– Раціон фактично не змінився, але якісний склад його виріс в рази. На 75 % тарілка має складатися із рослинної їжі. За рахунок того, що збільшиться клітковина, у дитини покращиться травлення. Тому меню підібране таким чином, щоб сформувати здорову звичку в харчуванні дітей, – наголосила Анна Собко.

Ми знаходимось:

Адреса: вул. Сержанта Смірнова, 4, м. Черкаси, 18021

Телефон: 72-70-43

Е-mail: dnz91@i.ua

Адреса сайту: dnz91.ck.ua

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930